Greta Schalin

Ostetaan ja myydään Greta Schalinin teoksia.

Margareta (Greta) Ester Ingeborg Schalin (s. 20.11.1897 Turku, k. 22.3.1993 Turku) oli suomalainen taidemaalari ja taidegraafikko.

Schalinin vanhemmat olivat kirjansitojamestari Hermann Kegel ja Edla Kegel (s. Ahlgren). Hän opiskeli Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1915–1918. Vuonna 1921 hän avioitui häntä koulussa opettaneen Teodor Schalinin kanssa, joka oli myös taitava graafikko. Aluksi Schalin teki pääasiassa akvarelleja ja grafiikkaa, mutta vuodesta 1945 lähtien hän suuntautui öljymaalaukseen. Hän maalasi erityisen mielellään luonnonkukkia, joita hänelle toivat muun muassa monet turkulaiset lapset sekä kukkakauppiaat. Vaikka Schalin tunnetaan parhaiten juuri kukkamaalauksistaan, hänen teostensa aiheina oli myös maisemia, kaupunkinäkymiä ja sisätiloja. Vanhemmiten hänen teoksensa muuttuivat yhä modernimmiksi, ja hän maalasi useita voimakkaimmista kukka-asetelmistaan vasta noin 90-vuotiaana.

Schalinia on pidetty yhtenä Suomen parhaista kukkamaalareista ja häntä on kutsuttu Suomen kukkamaalauksen äidiksi yhdessä Anna Snellmanin kanssa.

Schalin toimi Turun taideyhdistyksen piirustuskoulussa myös opettajana.