PEKKA HALONEN
Ostetaan ja myydään Pekka Halosen teoksia.
(23. syyskuuta 1865 Lapinlahti – 1. joulukuuta 1933 Tuusula)
Halonen oli suomalainen taidemaalari ja professori. Hän kuuluu Suomen taiteen kultakauden rakastetuimpiin taiteilijoihin.
Hän suosi maalata suomalaista maisemaa ja sen ihmisiä. Luonto edusti Haloselle jotain ikuista ja pyhää. Herkät metsäiset maisemat ja suomalaisen ihmisen rehellinen kuvaaminen oli juuri sitä, mitä eniten kaivattiin. Suomalaisen kulttuurin luomisessa Halosella oli oma panoksensa; kansallinen itsetuntomme nousi kultakauden taiteilijoiden töiden ja myös heidän saamansa kansainvälisen maineen myötä.
Halonen oli kansallisromantiikan ja karelianismin edustaja. Hänen tyylinsä oli hyvin realistinen ja siinä esiintyi paljon symboliikkaa. Viettäessään aikaa Gauguinin opeissa, hän löysi kiinnostuksen koristeelliseen synteettisyyteen, sekä japanilaisiin puupiirroksiin, jotka vaikuttivat hänen työhönsä paljon.
Taideopinnot:
Neljä vuotta Helsingin Taideyhdistyksen piirustuskoulussa.
Ulkomailla: Academie Julian, Paris(1890) ja Academie Vitt, Paris.
Opiskeli myös Paul Gauguinin johdolla.
Näyttelyjä:
Halosella on ollut useita yksityis- sekä yhteisnäyttelyjä vuodesta 1992 asti
Yhteisnäyttelyjä on ollut mm. Akseli Gallen-Kallelan, Helene Schjerfbeckin, Albert Edelfeltin ja Jean Sibeliuksen kanssa.
Ateneum v.1900
Pariisin maailmannäyttely v.1900
Taiteilijaelämää Halosenniemessä 8.3.–28.8.2022
Muuta:
Ranskan kunnialegioonan kunniamerkki (1927)
Seinämaalaus Geneveen Kansainliiton kansainväliseen työtoimistoon (valmis v.1925)
Alttaritauluja
Pekka Halonen rakennutti ateljeekotinsa Tuusulanjärven rannalle. Ateljeen nimeksi tuli Halosenniemi ja se on yhä toiminnassa tänäkin päivänä museona. Rauhallinen ja tasapainoinen perhe-elämä antoi mahdollisuuden kehittyä kokonaisvaltaisesti taiteen tekemiseen. Tuusulassa Halonen löysi taiteensa henkisen sisällön ja omimman tyylinsä: hänen mukaansa "taiteen ei pidä juuriharjan tavoin raastaa hermoja".