HJALMAR MUNSTERHJELM

 

Ostetaan ja myydään Hjalmar Munsterhjelmin teoksia.

(19. lokakuuta 1840 Tuulos2. huhtikuuta 1905 Helsinki)

Hjalmar Munsterhjelm oli suomalainen maisemamaalari, hänen erikoisuutensa olivat järvi- ja kuutamomaisemat. Kuten moni muu sen ajan maalari Munsterhjelm inspiroitui Suomen luonnosta ja maisemista.

Vanhemmat toivoivat hänestä taidemaalaria, Hjalmar itse toivoi kuitenkin merikapteeniksi.1865 hän aloitti taideopinnot Saksassa, valmistuttuaan hän suoritti lisää opintoja ja kehitti taitoaan. Munsterhjelm oli yksi harvoista sen ajan perusteellisen ammatillisen koulutuksen saaneista taidemaalareista ja sen ansiosta teknisesti erittäin taitava.

Vuoteen 1881 asti Munsterhjelm maalasi pääosin ateljessaan luonnosten pohjalta, mutta vierailtuaan Pariisissa hän sai vaikutelman ranskalaisesta ulkomaalauksesta. Hän ei missään vaiheessa edistänyt uusia suuntauksia, hän otti rohkeasti vaikutteita ja oli tuotannossaan epätasainen. Toisaalta hän pystyi usein yltämään mestarilliseen suoritukseen, ja vaikka häntä on toistasataa vuotta arvosteltu ankarasti, lamat tai huonot suhdanteetkaan eivät ole toistaiseksi pystyneet heikentämään hänen maalaustensa kaupallista arvoa. Munsterhjelm merkitsi paljon tuleville suomalaisten kuvataiteilijoiden sukupolville, esimerkiksi Fanny Churberg, Victor Westerholm ja Akseli Gallen-Kallela inspiroituivat hänen maalauksestaan. 

 

Opinnot:

Turun merikoulu

Düsseldorfin taideakatemia 1865

Werner Holmbergin yksityisoppilaana Düsseldorfissa

Staatliche Akademie der bildenden Künste (1865–1866)

 

Muuta:

Pietarin taideakatemian arvonimi "ensiluokan taiteilija" vuonna 1873

Voitti ensimmäisen valtion maisemamaalauskilpailun.

Ruotsin taideakatemian jäseneksi vuonna 1897

Hän oli aktiivinen kuolemaansa saakka vuonna 1905 Helsingissä.