TOVE JANSSON

Ostetaan ja myydään Tove Janssonin teoksia.

 

9. elokuuta 1914 Helsinki, Suomen suuriruhtinaskunta –  27. kesäkuuta 2001 Helsinki

Suomenruotsalainen taidemaalari, kirjailija, pilapiirtäjä ja sarjakuvataiteilija. Menestykseen Tove Jansson nousi 1940-luvulla, kun ensimmäiset muumikirjat ilmestyivät. 

Tove Jansson aloitti syksyllä 1931 Opinnot Tukholman Ylemmässä taideteollisuuskoulussa paino- ja taidekäsityön linjalla, kuvittaja- ja mainospiirtäjäkoulutuksessa. Jansson opiskeli Tukholmassa kolme vuotta.. Vuonna 1933 Tove Jansson muutti takaisin Helsinkiin ja jatkoi opintojaan Ateneumissa eli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa.

Omien muumikirjojensa lisäksi Tove Jansson kuvitti myös muita lastenkirjallisuuden klassikoita, kuten J. R. R. Tolkienin Hobitti eli sinne ja takaisin sekä Lewis Carrollin romaanin Liisan seikkailut ihmemaassa ja runoelman Kraukijahti ruotsinnokset.

Tove Jansson piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä 1943.Öljyvärimaalausten ja kirjankuvitusten lisäksi Tove Jansson teki tilaustöinä monia seinämaalauksia julkisiin tiloihin kuten Auroran lastensairaalaan, Helsingin kaupungintalon ravintolaan ja Haminaan hotelli Seurahuoneelle. Teuvan kirkkoon Tove Jansson teki alttaritaulun Kymmenen neitsyttä (1954).

Tove Jansson 19o47

Tove Jansson Palkintoja ja kunnianosoituksia